Sušené ovocie – zdravá náhrada sladkostí po celý rok

  • admin
  • 29. May 2019 12:55

Obdobie leta a jesene sa nám spája s úrodou čerstvého ovocia nabitého vitamínmi. Od pradávna sa ľudia snažili odložiť si z týchto pokladov do zásob na zimu. Spôsobov, ako spracovať a uchovať potravu je mnoho. Sušenie nielen ovocia patrí k jedným z najstarších spôsobov spracovania potravín. Moderné technológie nám umožnili zdokonaliť túto metódu do dokonalosti.

Mrazom sušené ovocie alebo lyofilizované ovocie je chuťovo a zložením takmer identické s tým čerstvým. Spracovanie prebieha v špeciálnej komore pri teplote -60 °C. Tu je čerstvé ovocie rýchlo zmrazené a následne umiestnené do vákuovej sušiarne. Týmto spôsobom sa z ovocia úplne odstráni voda, čím sa zabráni neskoršiemu kvaseniu, vzniku baktérií a následnemu pokazeniu ovocia. Pri lyofizácii je však zachovaná farba, chuť, vôňa, textúra, chemické zloženie a čo je najdôležitejšie: obsah vitamínov a minerálov. Takto upravené ovocie si zachováva približne 90% vlastností čerstvého ovocia čo pri použití klasického, pomalého, sušenia nie je možné.  Lyofilizované ovocie je pripravené na dlhodobé skladovanie bez použitia aditív ako sú konzervačné látky, farbivá či umelé arómy. Na vytvorenie 1 kg mrazeného ovocia sa použije až 8-10 kg čerstvého ovocia. Niet preto pochýb o pozitívnom vplyve na zdravie, keďže si môžete dopriať vitamínovú bombu v ľubovoľnom ročnom období. Balíčky sušeného ovocia sú navyše ľahké a skladné teda sú vždy poruke na chutný a zdravý snack.

Pri výbere ovocia do sušiarne sa fantázii medze nekladú, sušiť sa dá takmer všetko. Od domácich plodov ako sú jablká, hrušky, višne, jahody, černice, maliny, čučoriedky, slivky či marhule až po exotické kúsky ako napríklad mango alebo ananás. Populárne sú aj lahôdky ako chrumkavé ovocie v čokoláde, či rôzne fitnes mixy vhodné napríklad na chudnutie.

Comments are closed.